Kreativním animacím v CSS se meze nekladou

Když jsem se začal zajímat o tvorbu webu kolem roku 2005, vůbec mne a možná nikoho nenapadlo, kam se vývoj dostane. To že nám skončí Flash a různé Java applety k tvorbě složitých animací, se možná dalo předpokládat. Jejich instalace a neustálé updatování bylo trochu otravné. Pak přišel kolem roku 2008 Google se svým prohlížečem s již zabudovaným Flashovým přehrávačem. Java applety nám však zůstaly a byly doslova vnucovány např. bankami. Java Runtime Enviroment straší na některých počítačích ještě dodnes. No a mezitím, co začal Flash odumírat, se stal mnohem oblíbenějším jazyk Javascript. Možná je to také díky tomu, že Javascript mohl být zpracováván již samotným prohlížečem již od dávných dřevních dob webových. Pracovní skupina WHATWG přišla s revoluční koncepcí a tak si třeba animace a složitější interaktivní grafiku můžeme tvořit s kombinací HTML a Javascriptu.

Někdy na začátku druhého desetiletí 21. století začaly webové prohlížeče podporovat i tzv. CSS preprocesory. Ty již dokážou poměrně dynamicky pracovat s proměnnými a již se dokážeme obejít i bez nutného Javascriptu. Někteří webový designéři tak přijali kuriózní výzvu.

https://www.youtube.com/watch?v=2B5rbsOoIUE

Ve videu vidíte několik inspirací. Jak reaguje Kevin Powell, který prostřednictvím svého Youtube kanálu učí lidi tvořit weby? Na platformě CodePen si vyhlédl několik vývojářů a okomentoval jejich projekty. Co říkáte třeba na koně? Když na něj kliknete, uvidíte konstrukci jednotlivých částí.

Fotografie od uživatele Pixabay ze služby Pexels

Napsat komentář